Σέσκουλο στενόφυλλο

  1. Αρχική
  2. ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  3. ΣΠΟΡΟΙ & ΒΟΛΒΟΙ
  4. ΣΠΟΡΟΙ
  5. Σέσκουλο στενόφυλλο
Σέσκουλο στενόφυλλο ΣΠΟΡΟΙ
  • Κωδικός Προϊόντος: 12789
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 1,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 0,89€
Γρήγορη αναβλάστηση. Μονοετές. Ποικιλία με φύλλα χρώματος ανοιχτού πράσινου. Πολύ παραγωγική. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά την συγκομιδή του. Απόσταση φυτών (εκ.): 25-30. Απόσταση γραμμών (εκ.): 50-60. Βάθος σποράς (εκ.):1-2. Ημέρες φυτρώματος: 10-15. Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 50. Ποικιλία: Liscia verde da taglio. 0361
  • Συσκευασία: Φάκελος
  • Τύπος συσκευασίας: Φάκελος μικρός
  • Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
  • Εποχή συγκομιδής / ανθοφορίας: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας
  • Διάρκεια καλλιέργειας: Μονοετές

Γενικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Beta vulgaris
Το σέσκουλο είναι λαχανικό, που ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιίδων. Αλλιώς, ονομάζεται σέσκλο, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως λάχανο. Η καλλιέργεια του σέσκουλου ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα. Είναι ποώδες μονοετές ή διετές λαχανικό, καλλιεργείται κυρίως, για τα φύλλα και τους μίσχους του που καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες, όπως το σπανάκι, ή μαγειρεμένα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ντολμάδες. Γνωστό και ως «ξαδερφάκι» του παντζαριού.
 
 

Συγκομιδή

Η συγκομιδή ξεκινά μετά από 4-5 μήνες, αν φυτέψουμε σπόρο σέσκουλου, κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι και αφήνοντας το κεντρικό σημείο από όπου θα βγουν τα νέα φύλλα του σέσκουλου. Αν δεν συγκομίσουμε έγκαιρα τα φύλλα του σέσκουλου, θα γίνουν σκληρά και δεν θα είναι τόσο κατάλληλα για το μαγείρεμα.
 

Χρήσιμα TIPS

TIP 1: Η χρήση του σέσκουλου στην πρακτική βοτανοθεραπεία είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το αφέψημα, που παράγεται από τους σπόρους, οι βρασμένοι σπόροι ή ο χυμός από τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, θεωρείται ότι προλαμβάνει πολλές μορφές ασθενειών και δρα θετικά στην αναιμία, στον πονοκέφαλο, στην τριχόπτωση, ακόμα και στον πονόδοντο.
TIP 2: Είναι αντιοξειδωτικό και αντικαταθλιπτικό.
TIP 3: Τα φύλλα του έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.
TIP 4: Οι συνήθως, κόκκινες ρίζες του σέσκουλου μπορούν να ψηθούν, να βράσουν ή να ατμοποιηθούν, και συχνά σερβίρονται ζεστές, ως μαγειρεμένο λαχανικό ή κρύο ως λαχανικό σαλάτας. Ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής παραγωγής μεταποιείται σε βραστά και αποστειρωμένα τεύτλα ή σε τουρσιά. Στην Μακεδονία, με τα σέσκουλα (παζιά) γίνονται εξαιρετικές πίτες.

Ετικέτες: Σέσκουλο στενόφυλλο 12789